Quickstep, un dans ca o alergare

Scoli dans \ Blog \ Quickstep, un dans ca o alergare

Quickstep-ul este cel mai energic dans standard, cu ritmul cel mai alert. Partenerii au o postura larga, lejera, eleganta. Stilul aparte al acestui dans este dat de elanul fulgerator si de pasii iuti. Interpretarea si tehnica piciorului dau impresia unui zbor usor si sprintar.

Acest dans este un amestec de alergare in viteza mare, combinat cu step-hop-uri si kick-uri. Partenerii fac aceste miscari sincronizat, unul langa altul. Partea de sus a corpului sta nemiscata, in eleganta pozitie clasica a dansurilor Standard, in timp ce picioarele sunt foarte active.

Figurile acestui dans necesita exercitiu si sincronizare. Dansatorii depun un efort intens in acest dans. Studiile arata ca energia generate intr-un minut de quickstep este comparabila cu o alergare de 1.500 m.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 50 batai/minut. Se danseaza, in general, pe muzica orchestrelor de jazz.

Istoria Quickstep-ului

Quickstep-ul, denumit initial “quick time foxtrot and Charleston”, s-a dezvoltat in timpul Primului Razboi Mondial, in sburbiile New York-ului. A fost interpretat, la inceput, de catre dansatori africani si caraibieni. Au urmat debutul in music-hall-urile americane si popularizarea in salile de dans.

Foxtrot-ul este parintele Quickstep-ului. In anii 1920, Foxtrot-ul era cantat prea rapid, iar pasii mari ai acestuia nu puteau fi dansati la acea viteza. Multi erau nemultumiti, asa ca Foxtrot-ul s-a despartit in doua dansuri diferite: Slow Foxtrot (32 bmp) si Quickstep (50 bmp).

Totusi, cele mai multe caracteristici ale Quickstep-ului au fost imprumutate de la dansul Charleston, dezvoltat in 1925. Englezii au fost cei care au suprapus ritmul rapid al Foxtrot-ului pe figuri modificate din Charleston (renuntand la loviturile de picior). Dansul care a rezultat l-au botezat Quickstep. In anii 1928-1929 s-a nascut definitiv QuickStep-ul, caracteristice sale fiind “Chasse-urile” si pasii incrucisati (“Lock step”).

Popularitatea acestui dans vine si din faptul ca inveselea tinerii din clasa de mijloc a societatii, cu ritmul sau entuziast, specific varstei. Cuplul de dansatori englezi Frank Ford si Molly Spain a prezentat pentru prima oara intr-o competitie de dans, la campionatele “Star” din 1927, Quickstep-ul si Slow Foxtrot-ul.

Data articol: decembrie 19, 2023