Cum se dansează Cha Cha Cha

Scoli dans \ Blog \ Cum se dansează Cha Cha Cha

Cha Cha Cha, sau prescurtat Cha Cha, este un dans cu ritm sacadat, plin de vitalitate si de forta, cu miscari rapide, acompaniat de melodii care au imprumutat multe elemente din jazz, beat si disco.

Dansul dureaza cel putin 1,5 minute, muzica este de 4/4 si tempo-ul de 30-33 batai/minut. In muzica autentica de Cha Cha putem identifica o legatura ritmica intre fiecare masura, ritmul rezultat fiind 1, 2, 3, 4 & 1, 2, 3, 4 & 1 etc.

Cha Cha-ul in sine este simplu, insa pasul de baza este mai complicat decat cel al dansurilor din aceeasi familie (Rumba, Mambo sau Salsa). In competitiile de dans, Cha Cha-ul este al doilea dans latino in ordinea generala, incadrandu-se la clasa “hobby”.

Cum se danseaza

Figura care caracterizeaza Cha Cha Cha este chasse-ul: trei pasi spre lateral (inspre stanga sau inspre dreapta), pe pasul trei facandu-se o apropiere a talpilor (acesta este inlocuit, de multe ori, cu lock-step, facut in fata sau in spate, pe pasul doi, incrucisand talpile).

In figurile de baza, nu se fac ridicari si coborari, pasii se fac pe picior intins, cu genunchii fixati inspre spate, lasand un aspect sacadat, care alaturi de pasul triplu si tempo-ul alert, il fac un dans plin de viata.

Momentul in care calcaiul atinge podeaua si genunchiul se blocheaza constituie cheia ritmului. Piciorul intins preia greutatea corpului prin sold, care se ridica la fiecare pas pe piciorul care sustine corpul. Dansatorii fac o miscare tripla de ondulare a soldurilor, care duce, gradual, la aparitia unui pas triplu.

Desprinderea piciorului liber de pe podea se face incepand cu calcaiul, varful ramanand in contact cu podeaua. Varful piciorului urmareste in permanenta ringul de dans.

Libertatea de miscare in acest dans este mare. Exista foarte multe tipuri de prize pentru Cha Cha Cha dansat in pereche (deschise, inchise, fan, promenade, shadow sau fara priza).

Dansul este o evolutie a Mambo-ului; este un „triplu-mambo” obtinut prin introducerea unui pas suplimentar pe al patrulea timp.

Istoria Cha Cha Cha

Cha Cha s-a nascut din Mambo, un dans cu trei foarme (simplu, dublu sau triplu), care este rezultatul combinarii ritmului american de jazz cu cel cubanez de rumba. Mambo era cantat de trupe de muzicieni americani si cubanezi in cazinourile din Havana (Cuba) pe la sfarsitul anilor 1940.

Controversele asupra originii acestui dans sunt destule. Una dintre variantele privind aparitia numelui de Cha Cha Cha o reprezinta existenta unei figuri numite “chatch”, care presupunea doi pasi lenti, urmati de trei schimbari rapide de greutate. Pe la inceputul anilor ’50 au aparut variatii ale pasului de baza, formandu-se un nou dans, care a primit numele de Cha Cha Cha.

Altii spun ca aparitia acestui dans se datoreaza profesorului englez de dans Pierre Lavelle care, in 1952, vizitand Cuba, a observat ca Mambo se dansa uneori cu doi pasi in plus pe masura muzicala. S-a intors in Marea Britanie si a inceput sa predea acest tip de Mambo ca pe un dans separate. Apoi dansul a fost standardizat de catre Arthur Murray, care l-a accesibilizat scotand un Cha din ritm, si inventand numaratoarea 1,2,3 Cha, Cha.

Violonistul cubanez Enrique Jorrin introduce, in 1951, ritmul de Cha Cha Cha pe ringurile de dans cubaneze, in cadrul spectacolelor sale cu Orchestra America. Devine dans de competitie din anul 1962.

Ritmul poate fi auzit pe muzica: Carlos Santana; Enrique Iglesias; Gloriei Estefan; Julio Iglesias; Ricky Martin; Jack Costanzo&Don Swain (melodia „Bei Mir Bist Du Schon/La Furiosa” este o dovada a rapiditatii la care poate ajunge un cha-cha-cha) etc.

Data articol: decembrie 16, 2023