Cum se dansează Jive

Scoli dans \ Blog \ Cum se dansează Jive

Cea mai importanta caracteristica a acestui dans este viteza. Jive-ul este un dans ritmat, cu un tempo rapid si foarte rapid. Este o adevarata proba de rezistenta pentru dansatori. In cadrul competitiilor este ultimul. Dansatorii sunt nevoiti sa demonstreze ca, dupa toate celelalte patru dansuri, mai au energie si pentru Jive.

Ritmul muzicii este de 4/4, cu un tempo de 42-44 de batai/minut. In competitii dureaza 1,5-2 minute, dansandu-se accentuat pe timpii 2 si 4.

Caracteristici ale Jive-ului:

  • priza palmelor trebuie sa fie ferma, intr-o continua presiune;
  • coordonarea partenerilor trebuie sa fie buna, mai ales cand se executa intoarceri rapide si schimbari complicate ale prizei mainilor;
  • pasii de baza sunt formati din chasse-uri (sincopate: lateral, apropiat, lateral), conduceri laterale cu corpul (stanga-dreapta), urmate de un pas rock (executat in spate, cu revenire spre in fata);
  • greutatea se mentine catre in fata;
  • dupa fiecare pas, soldurile se misca jumatate de bataie;
  • piciorul care conduce formeaza, in timpul chasse-ului, un unghi de 90 de grade cu corpul;

Istoria Jive

Dansul Jive isi are originile in America, unde era foarte popular in randul comunitatilor de negri din New York si Chicago. Aici a si aparut, prin anii 1880 si era cunoscut sub numele de Cake Walk, deoarece premiile pentru perechile care-l dansau cel mai bine constau in prajituri.

In Europa, prima descriere a Jive-ului a fost facuta in 1944 de Victor Silvester, profesor de dans din Londra. La mijlocul anilor ’70 a devenit dans sportiv.

De-a lungul timpului, dansul a trecut prin mai multe stagii: Ragtime – Swing – Lindy Hop (1927) – Jitterbug. Odata cu expansiunea muzicala din anii ’40 si ’50, din Jitterbug, Jive-ul isi va continua evolutia trecand prin noi stagii, suferind noi si noi influente, generand astfel noi dansuri: Boogie-Woogie, Be-Bop, Rock-and-roll, Twist, Disco, Hustle si Jive.

Muzica de Jive s-a dezvoltat mai ales in perioada anilor ’50 – ’60, continand ritmuri saltarete si melodii placute.

Data articol: decembrie 17, 2023