Minighid al stilurilor de dans cubaneze – CHA CHA

noiembrie 6th, 2013, 2.646 views Comenteaza

Daca tot ne-am pornit pe ritmuri cubaneze, cum as fi putut lasa deoparte faimosul Cha Cha? Iar daca nu stiati, va spun ca are aceleasi origini cubaneze, la fel ca si Rumba sau Mambo, pe care vi le-am prezentat deja in postarile precedente. Si daca tot veti vrea sa va inscrieti intr-o scoala de dans, in cazul in care nu sunteti deja cursanti, va propun sa mai facem o incursiune, le fel de interesanta.

Cha Cha la origini

In Cuba anilor ’50, pe fondul incertitudinilor politice, a saraciei si a confuziei in care se regasea majoritatea populatiei autohtone, se nastea Cha Cha. Capitala Havana, intesata de spectacole de cabaret, sali pentru jocurile de noroc si night cluburi, este locul de bastina al stilului care la inceput se numea Mambo-Rumba. De fapt, Cha Cha este o mixtura de diverse stiluri cubaneze, precum Mambo, Rumba, Danzon (dans oficial cubanez, ce nu era caracterizat de o anumita forma muzicala) si Son (o amestecatura intre traditia muzicala a colonistilor europeni si ritmurile sclavilor africani).

scoala-dans-cha-cha-cursuri

Cha Cha este unul dintre putinele cazuri in care dansul si pasii anticipeaza muzica, impresia imediata fiind ca muzica insasi este acompaniata de miscarea picioarelor. Spre deosebire de alte varietati dansante, ce pornesc de la ritmul melodic, in cazul dansului Cha Cha, dansatorii au fost cei care au lansat ideea ritmului caracteristic, in care pasii sunt succedati de muzica.

Cha Cha, evolutie

Cu un ritm mai lent decat al Mambo-ului, Cha Cha nu se putea dansa cu miscarile specifice acestuia. Dansatorii cubanezi au creeat asadar un stil care se baza in principal pe unduirea soldurilor. Ulterior, miscarilor de bazin li s-au alaturat miscarile tipice ale picioarelor, rezultatul fiind pasul triplu caracteristic, asa cum este cunoscut si in prezent.

Fara sa fie caracterizat de tehnici complexe, Cha Cha se afirma in scurt timp printre tipurile specifice de dansuri latino. La epoca respectiva, a ajuns sa se bucure de popularitate pe toate continentele, fiind orchestrat de cele mai renumite formatii de acompaniament. De la localizarea exclusiv cubaneza, in scurt timp, Cha Cha, datorita ritmurilor alegre si a muzicalitatii captivante, cunoaste expansiunea rapida atat in zona Caraibelor, cat si in alte tari, fiind adoptat in special de catre americani, cu precadere de catre newyorkezi.

Cha Cha, caracteristici

Mai intai, Cha Cha a fost dansat in pietele acoperite cu pamant sau cu iarba, in aerul liber din asezamintele rurale si pe orice teren pe care nu exista pericolul de alunecare. Tinerii cubanezi au inceput sa danseze Cha Cha pe la petreceri, mai intai in pereche, iar mai apoi in cerc, schimbandu-si partenerii sub coordonarea unuia dintre dansatori.

Executia este facilitata si de fapul ca practicantii acestui stil nu trebuie sa detina abilitati deosebite de dansatori sau atleti. Spre deosebire de Mambo, avantajul acestuia era ca se putea practica de oricine, atat in public, cat si in salile sau in spatiile special amenajate.

Cha Cha este un dans care are nevoie de ritm, asadar, inainte sa va inscrieti la unul dintre cursurile de dans, este bine sa stiti ca doar intelegand sunetul si muzica, veti reusi sa deprindeti pasii, la fel ca la orice alta coregrafie. Cu rabdare, da, se poate, iar recompensele vor fi pe masura.

Review-uri (0)

Cele mai noi stiri