Minighid al stilurilor de dans cubaneze – RUMBA

octombrie 31st, 2013, 2.708 views Comenteaza

Multi dintre cei care vor parcurge aceste randuri  tot ce se poate sa fie deja familiarizati cu o scoala de dans si cu stilurile atat de diverse. Va mai amintiti oare de semnele de intrebare dinainte sa va inscrieti la unul dintre cursurile de dans? Ori poate ca inca stati pe ganduri, intrebandu-va ce dans vi s-ar potrivi?

Adevarul este ca dansu-i pentru toata lumea, iar scoala de dans are portile deschise pentru toti cei care cauta sa deprinda un anume ritm. Nu conteaza daca la origini sta dorinta de a socializa sau de a cunoaste persoane noi, daca sunteti in cautarea unei metode pentru a va mentine in forma ori sunteti stimulati de dorinta descoperirii unor talente ascunse.

Toti cei care vor sa se delecteze dansand, pot sa o faca, insa un minighid, dupa parerea mea, ar fi mai mult decat util. Asta ca sa nu va treziti ca va inscrieti la anumite cursuri de dans, iar dupa doua-trei ore sa va retrageti pentru ca nu este chiar ceea ce ati cautat.

In acest articol, ma voi orienta inspre o categorie indragita, tocmai pentru ritmurile incarcate de energie si pasiune: Dansurile Cubaneze.

dansatori-dansuri-cubaneze

Introducere in universul Dansurilor Cubaneze

O multime de dansuri, chiar daca nu sunt toate foarte cunoscute la noi in tara sau pe batranul continent, au luat nastere in Cuba. De ce? Foarte simplu: aceasta insula, ce face legatura dintre America de Nord si America de Sud, a fost dintotdeauna un punct de intalnire intre diferite culturi si civilizatii. Tocmai din mixtura de rase, etnii si obiceiuri iau nastere muzica si Dansurile Cubaneze. Aici gasim atat ritmurile si caldura continentului african, cat si acordurile de origine europeana.

Rumba Cubaneza: origini

Rumba este o muzica si un dans specifice continentului ”negru”, incepand cu atitudinea dansatorilor, cu atmosfera creeata, cu starea de spirit, ce se regaseste atat in cei care danseaza, cat si in cei care canta sau sunt doar spectatori. Rumba Cubaneza mai are ceva in plus si dincolo de a fi o muzica si un dans, trebuie inteleasa ca o petrecere. Cand un cubanez spune ”vamos a hacer una Rumba”, spune de fapt ca se duce sa-si petreaca, Rumba fiind de fapt expresia vietii cotidiene, regasita si exprimata prin dans si muzica.

De obicei, orice Rumba incepe cu o parte in care se canta, apoi o parte instrumentala, dupa care urmeaza dansul propiu-zis. Aceasta muzica reuneste in aceeasi melodie, atat elemente inspirate din cultura africana, indeosebi din etnia bantu, cat si acordurile spaniole, mai exact andaluze. Rumba ia nastere pe taramurile congoleze, sub forma unui dans al fertilitatii si al unui dans pentru razboi.

Rumba Cubaneza: stiluri

Stilurile Rumbei Cubaneze sunt destul de variate, unele nascandu-se din vremurile stravechi, insa stilurile principale sunt trei:

a. Yambu

La origini a fost dansat doar de persoanele in varsta, iar mai apoi, a fost ”adoptat” si de catre tineri, acestia imitand oarecum miscarile greoaie ale celor dintai. Dansul este caracterizat de ritmuri mai lente, cu pasi eleganti, incarcati de senzualitate si coregrafii cu elemente ce exprima erotismul.

b. Guaguanco

Aceasta este poate forma cea mai cunoscuta si mai populara a Rumbei Cubaneze, ce se danseaza in timpi medii si rapizi. Coregrafia exprima in cel mai explicit mod curtarea femeii, dansul simuland un proces de seductie, in care barbatul este respins de catre partenera de sex feminin.

c. Columbia

Acest tip de Rumba este dansata doar de catre dansatorii de sex masculin, fiind un adevarat ritual rezervat barbatului. Preluat mai apoi si de catre dansatoare, Columbia este o competitie in care fiecare participant isi exprima abilitatile, adeseori prin intermediul acrobatiilor sau a demonstratiilor de indemanare.

Privind dincolo de diferentele de stil, Rumba este expresia adevarata a folclorului cubanez. Poate fi dansata pe strada, in case dar si intr-o scoala de dans, dominata fiind de atmosfera de sarbatoare, la care poate sa participe oricine vrea sa se incarce de energii pozitive.

Review-uri (0)

Cele mai noi stiri