Paso Doble sau întruchiparea toreadorului

Scoli dans \ Blog \ Paso Doble sau întruchiparea toreadorului

Paso Doble este o dramatizare prin dans a coridei spaniole. Barbatul il imita pe toreador, sta in lumina reflectoarelor mai mult decat partenera sa (de altfel se spune ca Passo Doble este un dans al barbatului). Femeia este intruchiparea muletei (capa – pelerina rosie cu care toreadorul agita taurul), deci ea trebuie sa fie supla, eleganta, si sa imite viteza si iscusinta miscarilor. Astfel, dansatorii se misca pe ring sub amenintarea unui taur imaginar.

Cum se dansează

Postura este una a toreadorului care trebuie sa aiba contact vizual permanent cu taurul: pieptul larg, umerii desfacuti, indreptati in jos, gatul tras pe spate si capul inclinat usor in fata. Greutatea corpului este spre in fata, dar majoritatea pasilor ce merg spre in spate au conducere cu calcaiul.

“Chasse cape” este o figura specifica in care fata reprezinta capa din bratele toreadorului, iar acesta executa treceri succesive ale obiectului prin fata in dreapta si in stanga, mimand un atac al taurului. “Appel” este o alta miscare specifica, foarte scurta, folosita pentru a atrage atentia taurului in directia toreadorului.

Paso Doble este un dans in metru binar, acompaniat de o muzica in caracter de mars.
Astazi este dansat ca un Two Step, pe o masura de 2/4 sau 6/8. Tempo-ul este de 58-62 batai/minut, iar in dans sportiv de 62 batai/minut.

Istoria Paso Doble

Desi sunt mai multe variante legate de originea acestui dans, parerea majoritara este ca Paso Doble isi are radacinile in Spania. Este cunoscut si sub numele de “Spanish One Step” din cauza acelui unic pas care se face pe fiecare bataie a muzicii. Acest gen de muzica mai este cunoscut si sub numele de „El Soleo” si este interpretat in timpul coridelor.

O alta presupusa origine a acestui dans o reprezinta marsul francez “Pas redouble”, scris in masura de 2/4 si cu un ritm de 130 batai/minut. In 1910, in sudul Frantei, profesorii de dans francezi au avut ideea de a aduce atmosfera coridei in saloanele de dans si astfel au inceput sa inventeze figuri de dans care imitau actiunea din arenele iberice. Tot ei au introdus in coregrafiile de Paso Doble si elemente din alte dansuri spaniole, cum ar fi Fandango si Rumba, dar mai ales Flamenco.

Din 1945, Paso Doble face parte din categoria dansurilor de competitie, iar incepand din 1959 a fost standardizat.

Data articol: decembrie 17, 2023