Salsa, un amestec de ritmuri

Scoli dans \ Blog \ Salsa, un amestec de ritmuri

Salsa este un dans care se poate practica si fara partener si care nu necesita un spatiu foarte mare. Dar de obicei este dansat in doi, iar barbatul conduce si dirijeaza miscarile partenerei. Ca dinamica, miscarile picioarelor sunt mai lente decat miscarile bratelor.

Din punct de vedere tehnic, Salsa se danseaza in 8 timpi, insa in realitate se calca doar 6 pasi, 2 fiind pauze. Ritmul muzical este de 4/4, avand 160-220 batai/minut iar ritmul de baza este Quick, Quick, Slow (trei pasi dansati pe 4 timpi). Exista mai multe stiluri de salsa, in functie de zona in care se danseaza: Salsa LA (Los Angeles), Salsa New York, Salsa Cubana, Salsa Columbiana, Salsa Cabaret.

Istoria Salsa

Salsa este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana ca: danzon, mambo, rumba, guajira, charanga, cha cha cha si guaguanco. La nasterea si dezvoltarea sa se considera ca si-au adus contributia cubanezii, portoricanii si nord-americanii.

Prin anii ‘60 gloria Mambo-ului era pe sfarsite. Era vremea pentru un nou stil, care avea sa prinda contur pe la sfarsitul anilor ’60. Tinerii au “respirat” Salsa. Adevarata recunoastere pe plan international a Salsa a avut loc in 1975, cand s-a organizat Latin NY Awards. Mass media a acordat ceremoniei cea mai mare atentie acordata vreodata unui eveniment legat de muzica latino.

Dansul salsa este rezultatul unei atmosfere pline de interferente culturale. Schimbarile politice si culturale generate de revolutia lui Fidel Castro au facut ca principalii promotori ai fenomenului latino sa fie emigrantii portoricani. In New York traiau sute de mii. Astfel, ritmurile “Bomba” si “Plena”, din Puerto Rico, s-au contopit cu America de Nord si Cuba, cu aportul muzicienilor portoricani Cartijo si Ismael Rivera.

“New York Latin Sound”, rezultatul unei atmosfere pline de interferente culturale, s-a nascut datorita emigrantilor din America Latina, care proveneau mai ales din Cuba, Puerto Rico, Republica Dominicana, Columbia, Venezuela. Acestia l-au botezat, in cele din urma, „Salsa”.

Un designer la “Fania Allstars”, Izzy Sanabria a fost cel care a folosit cuvantul “Salsa” pentru a promova acest curent muzical, intuind potentialul mare de marketing al acestui cuvant in promovarea muzicii latino. Si-a capatat supranumele de “Mr. Salsa”.

Data articol: decembrie 18, 2023