Cursuri street dance, duelurile free style din scolile de dans

octombrie 16th, 2013, 2.499 views Comenteaza

Apropiindu-va de o anumita scoala de dans, va intrebati, poate, ce se ascunde in spatele acelor cursuri street dance, care tot mai des impanzesc vocabularul tinerilor din ziua de azi.

Cati dintre voi, cei care locuiti in marile orase, nu ati vazut o multime restransa de oameni, ingramadita pe cativa metri patrati, prin vreo parcare sau alee laturalnica? Si apropiindu-va din curiozitate, ati observat cum toate perechile de ochi, grupate in cerc, erau indreptate spre unul sau mai multi dansatori. Intocmai, dragilor, puteti spune ca ati avut parte de primul contact cu aceea care este cunoscuta drept ”cultura strazii”, ce dincolo de desenele murale si de muzica lui 50 Cent, ascunde o intreaga istorie.

cursuri-street-dance

Puteti sa le numiti cursuri de hip-hop sau de break dance, de popping, locking ori b-boyng, insa oricare ar fi denumirea pe care le-ati da-o, ele sunt toate cursuri street dance. Este cultura urbana, cu originile pierdute undeva prin ghetourile americane ale anilor ’70 si raspandita apoi in urma mediatizarii, la nivelul intregii planete, indiferent de continent sau de rasa.

Evolutia hip-hop-ului de odinioara s-a transformat intr-o coregrafie complexa, solistica sau colectiva, in care fiecarui street dancer ii este caracteristic un stil de baza, prin care se exprima. Street dancing-ul este un curent rezultat din intrepatrunderea mai multor stiluri si care a ajuns sa se desfasoare la nivel academic, cu ajutorul cursurilor street dance.

Exista un anumit grad de satisfactie in toti cei care se indreapta inspre street dance, avand in vedere ca este un stil care a reusit sa se inradacineze acolo unde triumfa candva cruzimea luptelor de strada, din curtile intunecate ale batranului New York. O data cu trecerea anilor, competitiile corp la corp si peretii manjiti ai cladirilor scorojite au fost inlocuiti de creativitatea competitiilor in care dezlantuirea concurentilor se facea pe ritmuri de hip-hop.

Cati dintre voi atunci, nu se intreaba inca, daca exista un sens anume in derularea pasilor ce in prima aparenta se executa fara noima? Adevarul este ca in spatele free styling-ului, exista un cod si niste reguli ce se invata si se performeaza in prezent in scolile de dans cu renume. Una dintre acestea, autohtona, este Stop&Dance, unde ambientarea dansatorilor cu duelul muzical nu se mai face in plina strada, ci la mai nou infiintatele cursuri street dance, sub indrumarea atenta a instructorilor experimentati.

Review-uri (0)

Cele mai noi stiri