O balerina romanca i-a cucerit pe americani – a fost laudata de New York Times

iulie 15th, 2011, 3.909 views Comenteaza

Stagiunea de primavara 2011 a American Ballet Theatre s-a incheiat. Unul dintre invitatii de onoare ai baletului american a fost si romanca Alina Cojocaru, care a cucerit publicul cu trei roluri de exceptie.

Alina a demonstrat inca o data ca nimeni nu o interpreteaza pe “Giselle” mai bine ca ea. A fost o Aurora de exceptie in Alina Cojocaru balerina“Frumoasa din padurea adormita” si a triumfat cu rolul din “Don Quijote”.

Ceilalti doi invitati de onoare ai baletului american au fost Natalia Osipova si Ivan Vasiliev, de la Baletul Bolshoi din Moscova.

Alina si-a sarbatorit si ziua de nastere in timpul stagiunii, ea implinind 30 de ani.

Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane.

A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in „Don Quijote”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Spargatorul de nuci”, „Coppelia”).

A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina.

Dupa succesul repurtat in „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo si Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (in viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizata de Natalia Makarova).

In repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (in coregrafia lui McMillan).

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International „George Enescu”.

Sursa: Stirile Pro TV

Review-uri (0)

Cele mai noi stiri